Как да надуете лодката?

Запомнете : надуйте лодката само след като е напълно монтирана! Всяка надуваема лодка винаги има някакви надуваеми части като мулти-камерни балони, надуваем под (въздушна палуба), надуваем кил и реда за тяхното надуване е много важен:
– Лодки с дървен под и надуваем кил: БАЛОНИ => КИЛ
– Лодки с въздушна палуба и надуваем кил: БАЛОНИ => ВЪЗДУШЕН ПОД => КИЛ
Балоните винаги включват няколко камери, разделени от гъвкави прегради. Редът на надуване на въздушните камери е много важен. Основното правило е : ОТ КЪРМАТА КЪМ НОСА – първо надуйте задните камери, носовата камера трябва дъ бъде последна. Например: вижте единствения правилен начин как да надуете балони с 3 камери, 4 камери, 5 камери:

 

ВАЖНО !!!
• Надуйте всички камери освен носовата САМО ДО 90% ОТ НОМИНАЛНОТО НАЛЯГАНЕ, И НАКРАЯ ПОСЛЕДНАТА – НОСОВАТА – ДО НОМИНАЛНОТО НАЛЯГАНЕ!!! Тъй като преградите на балоните са еластични, надуването на последната предна камера до номиналното налягане ще премести всички прегради в средно отпуснато положение. В резултат на това надуването на последната камера „автоматично” ще увеличи налягането във всички камери до номиналното равнище!
• Обърнете специално внимание и се уверете, че сте затворили всички клапани с тапите правилно и здраво без усукване след като сте надули лодката : без добре затворени тапи, клапаните няма да поддържат налягането за дълго време !

Как да разпределите ПРОСТРАНСТВОТО и БАЛАНСА на товара?

Проблемът с организирането на пространството и баланса в кокпита на лодката е доста сериозен при надуваемите лодки. Причината е много проста: общото тегло на двигателя, капитана, пасажерите, горивния резервоар и багажа е МНОГО ПОВЕЧЕ ОТ ТЕГЛОТО НА ЛОДКАТА. Така че, какво можем да направим с баланса ?

ПРАВИЛАТА СА МНОГО ПРОСТИ :
• ОПИТАЙТЕ СЕ ДА РАЗПРЕДЕЛИТЕ ВСИЧКИ ТОВАРИ РАВНОМЕРНО ПО ДЪЛЖИНАТА НА ЛОДКАТА !
• ИЗБЯГВАЙТЕ СТРУПВАНЕТО НА ПО-ГОЛЯМ ТОВАР В КЪРМАТА!

ДВИГАТЕЛ – Двигателят е фиксиран на транеца и там не може да се намесите.

КАПИТАН/РУЛЕВИ – Ако двигателят е с ръчно управление, рулевият седи най-често в кърмата. Това не е добре за баланса. Най-доброто решение ще бъде да използвате конзола със система за дистанционно управление, която може да бъде монтирана в средната част или по-близо до носовата част. Ако това не е възможно, могат да бъдат използвани различни видове удължители за управление, но това решение не е толкова удобно и добро като предишното.

ГОРИВЕН РЕЗЕРВОАР – Някои типове двигатели имат специално място за инсталиране на горивния резервоар. Но много често е въпрос на вашия избор. Най-добрия начин да компенсирате концентрирането на тегло в задната част е да поставите горивния резервоар в носовата част. Това ще бъде много полезно особено когато карате празна лодка и резервоарът е пълен. Разбира се, не е задължително да го правите, когато резервоарът е празен.

ПЪТНИЦИ – За да постигнете баланс просто разположете всички пътници равномерно в кокпита и не им позволявайте да се тълпят на едно място.

БАГАЖ – Носовата част, само носовата част е мястото! Между другото – не забравяйте да вземете някакво покривало, за да защите багажа от водните пръски, когато потеглите на плаване!


„Преди да потеглите“- ПРОВЕРОЧЕН ЛИСТ

Накрая всичко е готово за тръгване и имате един момент за последна проверка. Много по-добре е да откриете за проблема на брега, отколкото при плаване, когато може да е твърде късно. Така че преди да тръгнете, моля направете последна проверка и се уверете в следното:

1. ВРЕМЕ:
– Няма предупреждение за буря и прогнозата за времето е благоприятна
– Вятъра и вълните не са твърде силни за вас и вашата лоддка

2.ПЪТНИЦИ:
– Попитайте всички пътници дали някой от тях не може да плува
– Всички пътници трябва да знаят в общи линии как да управляват лодката, и поне един от тях трябва да е в състояние да го прави добре
– Всички имат Лични Плавателни Средства (PFD) – спасителни ризи облечени правилно
– Всички са с подходящо за плаване с лодка облекло, което съответства на текущите метереологични условия. Обяснете на пътниците си, че винаги е по-студено на вода отколкото на брега.

3. БАГАЖ:
– Багажът е внимателно затворен и сигурно закрепен в кокпита. Ако е необходимо, вземете със себе си покривало, за да защите багажа от водните пръски и дъжда
– Багажат не пречи на пътниците да се движат свободна във вътрешността на лодката.

4. ЛОДКАТА:
– Налягането в балоните и другите надуваеми отделения е номинално, и всички клапани са затворени с добре затегнати тапи
– Няма никакви дефекти/повреди по вашата лодка, особено в областта на транеца
– Имате със себе си гребла, надувна помпа и ремонтен комплект.

5. ДВИГАТЕЛЯТ
– Моторните скоби са стегнати здраво и двигателят е закрепен към транеца с обезопасителния ремък
– Имате поне два ОСИГУРИТЕЛНИ СТОП-КЛЮЧА със себе си (един основен и един резервен)
– Вашият двигател е минал текущ сервизен преглед и имате масло в предавателната кутия.

6. ГОРИВО
– Горивния резервоар и резервоара за маслото са пълни.
ВНИМАНИЕ!!! В случай, че ще се отдалечавате от брега, количеството на горивото, което ще вземете със себе си трябва да бъде достатъчно за двойното разстояние до мястото на пристигане, за да може и да се върнете при спешен случай. Ако обемът на вашия резервоар не е достатъчен – вземете повече горивни резервоари със себе си.
– Всички горивни резервоари, които имате са здраво фиксирани в кокпита
– Горивните резервоари, маркучите за гориво, горивната помпа и конекторите са в добро състояние без да има ИЗТИЧАНЕ НА ГОРИВО.

7. ДОКУМЕНТИ
– Взели сте със себе си документа си за капитанско право и документите на лодката
– Имате морска карта на района, в който ще плавате (ако е необходимо).
Ако всичко е наред – МОЖЕТЕ ДА ТРЪГВАТЕ !

ГЛИСИРАНЕ на лодката и ефект на „ПОДСКАЧАНЕ”
Като говорим за функционирането на надуваемата лодка е необходимо да споменем някои важни неща като аквапланинга и ефекта на «подскачане». Какво са те? За да го разберете, нека видим как лодката се движи на вода. Има три характерни етапа от работата на всяка лодка: ЕТАП НА ИЗМЕСТВАНЕ, ПРЕХОДЕН ЕТАП и ЕТАП НА ГЛИСИРАНЕ.
Още няколко детайла:

ЕТАП НА ИЗМЕСТВАНЕ.
В този етап лодката плава единствено поради Архимедовата сила като резултат от водоизместването. Това е етап, в който лодката е на място или се движи бавно. Водното съпротивление тук е доста ниско.

ПРЕХОДЕН ЕТАП.
Този етап е между етапа на глисиране и етапа на изместване. Виждали ли сте някога как излита реактивен самолет? Това е нещо подобно. За да преминете този етап трябва да дадете пълна газ (или почти пълна газ). В случай, че двигателят е достатъчно мощен, лодката започва да се движи по-бързо, повдигайки носовата част нагоре (също като самолет!). В този момент водното съпротивление се повишава до максимум като се получава най-голям ъгъл на носа спрямо водата (този ефект се нарича „подскачане”). И след това в един момент изглежда сякаш лодката изскача от водата и започва да глисира много бързо и плавно.

ЕТАП НА ГЛИСИРАНЕ.
При етапа на глисиране лодката плава само по силата на хидродинамичната подемна сила, получена при контакта на водата с движещото се дъно на лодката. Водното съпротивление е най-ниско, което позволява да се достигне максималната скорост.

За илюстриране, моля вижте скицата по-горе.
Първата рисунка показва каква мощност на двигателя е необходима, за да се достигне глисирането и различните скорости. Можете ясно да видите гърбицата на съпротивлението. След като лодката достигне максимума, тя започва да глисира и има нужда от по-малко мощност, за да поддържа скоростта. Това означава, че лодката се нуждае от повече мощност, за да поддържа скорост 10 км/ч, отколкото 15 км/ч. Парадокс? Не, ИСТИНА Е! При етапа на изместване и преходния етап контактната повърхност на лодката с водата е по-голяма отколкото при етапа на глисирането, което означава много по-голямо съпротивление, което изисква повече мощност.

Има две криви: зелената съответства на лодка с добър баланс или по-тежка, и червената – на лодка с лош баланс или по-лека. Виждате ли разликата?

Втората рисунка показва промяната на ъгъла на атакуване на лодката в зависимост от скоростта. Червената крива показва лодка с лош баланс или по-тежка. Зелената крива – лодка с добър баланс или по-лека. Ефектът на „подскачане” е много ясен тук. Той е типичен за всички глисиращи лодки. За съжаление той е твърде опасен. В този момент рискът от преобръщане на лодката е най-висок. БЪДЕТЕ ВНИМАТЕЛНИ !!!
Има и една грешка, която стимулира този ефект – погрешно организиране на пространството, когато най-тежкия товар е концентриран в кърмата. И препоръката за минимизиране ефекта на „подскачане” е само една: ОПИТАЙТЕ СЕ ДА ПРЕМЕСТИТЕ ТОВАРА В НОСОВАТА ЧАСТ.

Как да определите правилния ъгъл на атака на вашия двигател ?

Всяка лодка е много чувствителна към ъгъла на ботуша на двигателя, определен от наклона. Ако той е неправилно определен, това или осезателно ще влоши представянето на двигателя, или ще направи плаването много по-рисковано. Чрез настройване ъгъла на наклона се опитайте да откриете най-оптималната и стабилна позиция на вашия двигател.

A) Когато двигателят е фиксиран твърде ниско – носа на лодката забива надолу, образувайки твърде много водни пръски

B) Когато двигателят е фиксиран твърде високо :
• Носовата част се вдига нагоре
• Корпусът на лодката започва да губи контакт с водата, и това намалява стабилността и увеличава риска от преобръщане
• Витлото започва да поема въздух, което предизвиква аерация на пропелера

C) ОПТИМАЛНИЯ НАКЛОН :
ЛОДКАТА ВЪРВИ В ПРАВА ЛИНИЯ, БЪРЗО, ИМА ДОБЪР КОНТАКТ С ВОДАТА КОГАТО БОТУШЪТ НА ДВИГАТЕЛЯ Е ВЪВ ВЕРТИКАЛНО ПОЛОЖЕНИЕ

Ефект на Аерация на пропелера

Ефектът на АЕРАЦИЯ, понякога погрешно наричан „Кавитация”, означава поемане на въздух от пропелера с последващо внезапно повишаване на оборотите на двигателя над нормата. Можете да го разпознаете по внезапния виещ звук на двигателя при остро завиване или други подобни ситуации. Преди всичко задавянето е твърде пагубно за двигателя само по себе си, и дразнещо за всички хора наоколо. Има няколко причини, които предизвикват или стимулират задавянето на двигателя:


ПРИЧИНА

Какво да направите :

Погрешно инсталиране или погрешна дължина на ботуша спрямо транеца

Проверете дали най-ниската точка на дъното на лодката (най-близо до ботуша на двигателя) е поне 25-50 мм (1′ – 2′) по-високо от повърхността на цинковия протектор на двигателя. Ако е по-малко – монтирайте двигателя по-ниско, или използвайте двигател с по-дълъг ботуш. При Аерация правилото е : ПО-ДЪЛБОКО – ПО-ДОБРЕ!!!

Неправилен ъгъл на наклона: ботушът на двигателя е повдигнат твърде много

Това е една от най-типичните грешки, които водят до Аерация. За да разрешите проблема, просто наведете двигателя като използвате балансьор или регулируем фиксатор

Сгъваеми лодки: Дъното не е достатъчно опънато

Когато дъното виси, това променя движението на водата към кърмата на лодката и стимулира аерацията. За да разрешите проблема, уверете се, че дънато е добре опънато. За това:
• Надуйте балоните и надуваемия кил до номиналното налягане
• Проверете дали дървения под или надуваемото дъно прилягат здраво

Неправилен баланс на лодката – претоварена носова част

Проверете баланса и не позволявайте свръхнатоварване в носовата част. Този дисбаланс също може да предизвика аерация

Бурни води

Намалете скоростта и леко преместете баланса на лодката назад. Не ускорявайте.

Как правилно да теглите лодката на боксир?
Разбира се, вие можете просто да завържете въжето към пръстена на носа и да потеглите, както обикновено. И няма проблем да го направите ако трябва да изминете само 100 метра от едно място във вашето пристанище до друго. Но когато сте на плаване на дълго разстояние в открито море – въпроса за тегленето придобива голям приоритет, тъй като шанса да откриете просто едно свободно празно въже вместо прекрасната си лодка зад кърмата е повече от реален. Та, как да се тегли лодката? Кое е погрешно, кое е правилно:

1) ПРИМИТИВНО теглене. Този начин е най-лош от всички възможни. Той може да бъде използван само при много бавно движение (до5км/ч) при спокойни води, за кратко разстояние с пряко наблюдение. При по-бързо движение лодката може да загуби стабилност и да започне да се клати силно, което може да доведе до разрушаване на халките за теглене, преобръщане на лодката или други щети. Бъдете предпазливи когато го правите.

2) УМНО теглене. В този случай въжето за теглене е свързано с лодката посредством примка или око и въже, което е фиксирано към двете халки за теглене отстрани на балоните и се движи свободно в примката на теглещото въже като „юзда”. Този начин напълно изключва възможността от неконтролируеми движения на лодката и дава възможност да се тегли лодката с максимално възможната скорост без проблеми. Препоръчваме ви този начин на теглене като основен.

3) „СВРЪХ СИГУРНО“ или „БУРНО“теглене. Препоръчваме ви този начин особено при плавания на дълги разстояния в открито море, където няма вероятност да откриете теглената лодка ако тя се загуби. Чрез този метод краищата на въжето „юзда” минават през пръстените за теглене на балоните, преминават под дъното и директно се фиксират към транцевата дъска. Това е най-здравия и сигурен начин да теглите лодката (дори ако нормалните халки за теглене са достатъчно здрави, но при бурни води възможността за внезапни и изключително силни дръпвания, които могат да счупят халката за теглене, е твърде висока – по-добре е да използвате по-здравото решение).

4) В случай, че трябва да теглите някого: фиксирайте ухото на „юздата” към транеца и го свържете с основното теглещо въже посредством метален пръстен / око, или по друг начин, така че въжето за теглене да може свободно да се движи през ухото на „юздата”. Това ви дава възможност да стабилизирате движението, особено когато сменяте посоката.

Как да закотвите лодката?

Закотвянето на надуваема лодка е по-лесно от стандартните лодки, защото тя е по-лека. За ефективно закотвяне имате нужда от няколко неща: котва, няколко метра стоманена верига, няколко шегела и котвено въже.

• ТИП НА КОТВАТА. Има различни типове котви на пазара и най-вече всички те са добри. Но ако притежавате надуваема лодка, опитайте се да изберете модел без остри ъгли / части, за да избегнете повреда на надувните балони.
• ТЕГЛО НА КОТВАТА. Ако лодката ви е малка – до 6 м (20′) дължина и с общо тегло до 1000 кг (2200 lbs) може да използвате следната проста формула, за да изберете приемливото тегло на котвата t

ЗА ЛОДКИ С ДЪЛЖИНА ДО 3.0 м = 4-5% ОТ ОБЩОТО ТЕГЛО НА ЛОДКАТА
ЗА ЛОДКИ С ДЪЛЖИНА ОТ 3.0 м до 6.0 м = ОКОЛО 3 % ОТ ОБЩОТО ТЕГЛО НА ЛОДКАТА
ЗА ЛОДКИ С ДЪЛЖИНА НАД 6.0 м = 1-2% ОТ ОБЩОТО ТЕГЛО НА ЛОДКАТА Ако се колебаете – изберете по-тежката. Тя ще ви се отплати!

• ВЕРИГА. Веригата не е необходима за малки лодки, НО Е ЗА ПРЕДПОЧИТАНЕ ДА Я ИМАТЕ !!! Вземете 1.5-2 метра (5′-7′) подходяща верига и ще видите разликата: това повишава ефективността до 1.5-2 пъти.
• КОТВЕНО ВЪЖЕ. Не трябва да е нещо особено, само се уверете, че е здраво и достатъчно дълго. Ако имате нужда котвата да ви задържи здраво на мястото ви – дължината на въжето трябва да бъде поне 10 пъти повече от дълбочината на водата под лодката. В този случай котвата ще направи най-доброто за вас.


В случай на закотвяне при лошо време (бурни води със силен вятър) или когато трябва да задържите лодката фиксирана на определена позиция – е вероятно да използвате две котви. Ще ви отнеме малко повече време да ги поставите, но ще бъдете наистана здраво на място.

Как да се вдига лодката на док?

Въпросът „Как да повдигате лодката?“ означава „КАК ДА НЕ ПОВРЕДИМ ЛОДКАТА И ДА ПРЕДПАЗИМ ВСИЧКИ НАОКОЛО В БЕЗОПАСНОСТ, ДОКАТО Я ВДИГАМЕ?“. Много често погрешното повдигане предизвиква повреди по лодката или нейните части и може да бъде опасно за вас и хората около вас. Има няколко съвета как да се вдига лодката правилно и безопасно, и няколко типични грешки, които трябва да се избягват:
• Никога не вдигайте лодката с хора на борда.
• Никога не вдигайте лодката с работещ двигател.
• Никога не вдигайте лодката, когато във водата в близост до лодката има хора.

• Максималния капацитет на натоварване на вашата система за повдигане трябва да бъде по-голям от общото тегло на лодката.
• За повдигане използвайте само очите (халките) предназначени за вдигане: халки за вдигане на транеца, халки на твърдия корпус, халки специално монтирани на надувните балони. Ако вашата лодка няма такива – инсталирайте ги преди да излезете на плаване с нея.
• Никога не използвайте халките за теглене, за да вдигате лодката.