ЗАЩО ДА ИЗБЕРЕМ НАДУВАЕМА ЛОДКА?

Основното предимство на всяка надуваема лодка са нейните надуваеми балони. Тази най-важна част от всяка такава лодка и дава някои невероятни предимства : лодката става около 2 пъти по-широка, което в достатъчна степен увеличава стабилността и. Комбинацията от надуваеми балони с V-образно твърдо дъно правят плаването наистина фантастично. Лодката е снабдена с многокамерни балони с добра плавучест. Това гарантира невероятна сигурност при превоза на пътници.

Основните материали на корпуса са леки и гъвкави. Това прави лодката лека, лесна за съхранение и транспортиране. Но всички надуваеми лодки имат относително кратък живот и се нуждаят от по-голяма грижа и поддръжка. Причината е следната: основният гъвкав материал е доста по-чувствителен от парче метал. С годините обаче този проблем намалява все повече: техническия прогрес и химическата индустрия предлагат по-добри и по-здрави материали.
Таблица 1. ТРАДИЦИОННА ЛОДКА СРЕЩУ НАДУВАЕМА ЛОДКА

Tab1

ХИПАЛОН ИЛИ PVC ?
Първо ще кажем няколко думи за материалите за надуваеми лодки като цяло. За да се постигне максимална херметичност, основния материал за висококачествени надуваеми лодки обикновено се състои от 5 слоя:
• Един централен вътрешен слой: представлява подсилен шнур – основа от плат, изработена от здрава синтетична тъкан,
• Два вътрешни слоя : обшивка на текстилна основа с херметизиран гъвкав материал, което прави тъканта, херметическа с високо ниво на сцепление към основния слой.
• Два вътрешни слояпокрити с херметичен гъвкав материал, който предотвратява износването и увеличава херметичността и устойчивостта срещу UV лъчите.

Най-популярният материал за укрепване на връзките е полиестер на текстилна основа с плътност 1100 DTEX за развлекателни лодки и 1680 DTEX за професионалните такива.
Покриващите материали могат да бъдат различни, по ваш изборВ момента има много различни имена и марки на материалите за надуваеми лодки, но всички могат да се обединят в две основни групи ЕЛАСТОМЕРИ и ПЛАСТОМЕРИ.

Еластомерите са термо-реактивни материали, които не се превръщат в пластмаса при нагряване , след като се произведат. Основно те са всички видове гума. Съществуват два вида материали, които несъмнено са водещи в света еластомерни материали за надуваеми лодки: ХИПАЛОН и НЕОПРЕН.
Хипалонът има отлична химическа устойчивост и устойчивост срещу UV-лъчи, но все още е най-скъп. НЕОПРЕНЪТ няма такава добра устойчивост като ХИПАЛОНА, но е напълно достатъчна, което в комбинация с повече от атрактивна цена за суров материал, прави използването му гарантирано. Тези материали се използват основно в комбинация : НЕОПРЕН – вътре в лодката и балона, ХИПАЛОН – отвън. Такава комбинация е най-популярната при лодките за отдих. Единствено тъканите покрити с ХИПАЛОН /от двете страни/ се използват и за военни или някои търговски цели, където други характеристики са по-важни от цената.
Една от най-важните характеристики на двата материала е тяхната висока максимална работна температура – до 140? С. Пластомерите са термопластични материали /втечняват се при нагряване/Основните видове са PVC /поливинил хлорид/ и PU (полиуретан). Полиуретанът има невероятна устойчивост на износване – отличен материал, но твърде скъп за да бъде лидерЛидерът е PVC. Ще срещнете множество различни имена на термопластичните материали, но всички са PVC, с малко различие в състава И цената е суперТака, че като говорим за материали за надуваеми лодки изборът е или ХИПАЛОН или PVC.


В редица параметри тези материали са много подобнимодерната технология и подобренията на PVC материала стопяват разликата постепенноОт практическа страна най-важните различия са :

– ТЕРМОУСТОЙЧИВОСТ – Тя прави Хипалона много предпочитан в районите с горещ климат (екватор, субекватор, тропици и някои субтропици), където повърхността на лодката може да се нагрее лесно до 80-90 ? С. PVC материалът също е много полезен в тези области, но трябва да бъдете по-внимателни с вашата лодка. В областите с умерен и студен климат тази разлика изчезва напълно.

– ЖИВОТ – PVC материалът е по-чувствителен към UV радиацията, отколкото Хипалона. В момента химичните добавки в PVC материала почти са разрешили този проблем – 10 години живот на PVC лодките е повече от реалистичен.

– ЦЕНА – Хипалонът е 5-6 пъти по-скъп от PVC материала:

1. сгъваема лодка от Хипалон струва почти двойно колкото сгъваема лодка от PVC;

2. лодка от Хипалон с твърд корпус е от 40 до 60% по-скъпа от лодка от PVC с твърд корпус. Разликата е повече от осезаема.

Съвет : Изберете Хипалона ако смятате да го използвате в горещи райони и не се интересувате от цената. Във всеки друг случай, PVC материалът ще ви послужи отлично!


Таблица 2. PVC срещу Хипалон

Tab2

ЛОДКА С НАДУВАЕМ КИЛ СГЪВАЕМА ИЛИ RIB ЛОДКА С ТВЪРДО ДЪНО?
Сгъваемите лодки са класически пример за надуваема лодка. Те произлизат от първите надуваеми лодки с гребла и военните гумени лодки. Разбира се, модерните надуваеми лодки са значително подобрени: транцева дъска за двигатели, твърд под, 
V-образно дъно и още много отлични характеристики. Всичко е отлично, с изключение на дъното. Меко е! В някои случаи това може да е добре, в други – не. Мекото дъно ви позволява да пристанете на дива брегова ивица, без притеснение от повреждане на корпуса – той е мек! Всички сгъваеми лодки са разглобяеми и много портативни. Супер! Но … но всяка сгъваема лодка просто „мечтае” за характеристиките на несгъваемата : НЕСГЪВАЕМИ НАДУВАЕМИ ЛОДКИ /RIB/ – НАДУВАЕМИ ЛОДКИ С ТВЪРД КОРПУС. ННЛ е комбинация от надуваема и обикновена лодка – нещо по средата. RIB е опит да се съчетаят всички предимства на надуваемите и обикновените лодки и да се елеминират недостатъците им. Този опит е доста успешен и обещаващ.
Например:
• Съпротивлението на мекото дъно при движение във вода е по-голямо от това на всеки друг твърд материал като метал или пластмаса, така че сгъваемите лодки не са най-добрия състезател. Високата скорост е за несгъваемите лодки.
• Мекотата на материала позволява само няколко прости форми на дъно. Дори ако дъното е с V-образна форма, редица велики идеи на хидродинамиката не са приложими при сгъваемите лодки. Те обаче могат да бъдат лесно реализирани при несгъваемите надуваеми лодки.
• Друга особеносткомфорт и чувство за стабилност. Надуваемите лодки са отлични за спорт, когато няма нищо допълнително и всичко е доста аскетично. Можете да усетите истински на несгъваемите лодки- те имат много повече възможности за това.
• Следваща особеностсглобяванеС несгъваемите лодки не се налага да тренирате мускулите си всеки път когато ще плавате – всичко е готово, просто надуйте и тръгвайте!
Несгъваемите лодки не са просто още един вид надуваеми лодки – те са друго ниво на насладаНа практика повечето хора стават фенове на несгъваемите лодки, след като ги изпробват. Разбира се, несгъваемите лодки са по-скъпи и тежки, заемат повече място и изискват повече грижи, и това са неща върху които трябва да помисли.

Таблица 3. Несгъваема лодка срещу сгъваема лодка


Tab3

ТВЪРД, НАДУВАЕМ ИЛИ ОРЕБРЕН ПОД?

Сгъваемата надуваема лодка с твърд под /дървени или алуминиеви плоскости/ е традиция при надуваемите лодки. Обикновено се състои от няколко части /изработени от морски клас шперплат или алуминий/ съединени с кръстосани алуминиеви профили, които също така служат за подсилване. Гредоредът е най-простата версия на настилка за лодка: дървени ленти на плоско дъно. Много е лек, не се нуждае от много грижи , но има извънредно ниски показатели при плоскодънни лодки. Надуваемият под е иновация, която се появи при нас преди около 10 години и бързо стана много популярна. Сърцевината на надуваемия под се нарича “двустенна” или “dropstitch” fabric” – брилянтна техническа идея, която позволява реализирането на този проект на високо техническо ниво. Два херметически слоя от тъкан, покрита с подсилен PVC материал /или Хипалон/ са отделени от 40-50 мм нишки (2-5 нишки на кв.см.). След като периметърът е затворен херметически, се получава много твърда и здрава плоча, когато се надуе. За да го надуете ви е необходима специална помпа под високо налягане, тъй като минималното налягане за надуваемите подове е 4-5 пъти по-голямо от това за балоните. Двете най-добри характеристики са:
• Ниско тегло ( 7 kg – за лодка с дължина 3.5m(12′) с надуваем под срещу 24 kg – за същата с твърд под).
• Можете да забравите механичното сглобяване на лодката- просто я надуйте и е готова! Но за съжаление това са единствените плюсове.

Другата страна на медала не е толкова добра:
• Надуваемият под е много деликатен, чувствителен към интензивна употреба и износване, което чувствително намалява живота на лодката. С такъв под лодката не е толкова солидна, както ако е с твърд.
• И накрая – лодката с надуваем под е 20-30% пъти по-скъпа от тази с твърд.

Табица 4. Сравнение между твърд,надуваем и оребрен под

Tab4

СЪВЕТ :
• 
Можете да изберете сгъваема лодка с Air deck само в случай, че се нуждаете от нещо много леко и не искате да губите време за сглобяване на лодката. Максимална грижа и деликатна употреба- това е, което лодката ще иска от вас!
• 
Оребрения под е добра алтернатива на надуваемия , тъй като също е лек и портативен.Той позволява по-стабилно натоварване в сравнение с надиваемия. Помислете върху това, ако се нуждаете от малка практична помощна лодка и скоростта не е от най-голямо значение за вас.

• Лодката с твърд под несъмнено е най- добрият избор за всяко друго приложение !!!